ASAM PEDAS IKAN PARI DENGAN SAYUR BATANG KELADI
Timbullah Bonda
Tunjukkan Diri
Nasi Melukut Sayur Keladi
Buat Bonda Ku di pagi hari
Kehkehkeh. Kalau tanya saya nak jadi bawang putih ke bawang merah, ofkoslah
saya nak jadi Si Merah yang cantik dan dapat kawin dengan anak raja.
Tapi apa jadi sekarang? Saya Si Bawang Besar. Jadi saya cuma dapat
kahwin dengan Sang Arjuna aje. Eh tapi jangan, walaupun bukan putera
rajapun tapi si dialah cinta ku dulu kini dan selamanya. Geds!
Bahan-bahan:
4 keping ikan pari
3 pokok batang keladi
3 senduk kecil cili kisar
*2 labu bawang besar
*3-4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*3 batang serai
*1 inci halia
*1 inci lengkuas
*1 inci belacan
*1 1/2 sudu kecil lada hitam
*1 inci kunyit hidup
3-4 tangkai daun kesum
2 keping asam gelugur
air asam jawa
Garam dan serbuk perasa (jika suka)
Minyak
Cara-cara:
- Bersihkan batang keladi. Pastikan tiada pasir atau kotoran yang melekat.
- Koyakkan kulit luarnya dan potong mengikut saiz yang sesuai anggaran 4-5 inci setiap satu. Rendam sebentar dalam air garam.
- Kisar bahan bertanda *.
- Tumis bahan bertanda * bersama cili kisar hingga garing dan naik minyak.
- Masukkan air dan biar mereneh. Masak dengan api perlahan agar kuah lebih mesra.
- Masukkan air asam jawa, asam keping dan daun
ketumkesum. - Masukkan ikan dan perasakan dengan garam. Masak sebentar dan masukkan batang keladi.
- Seimbangkan rasa masam masinnya
Tidak ada komentar:
Posting Komentar